Облаштування індивідуальних колодязів
Значна частина населення Теплицької ТГ користується питною водою з колодязів. Вимоги до обладнання колодязів, їх утримання та якості води з колодязів є особливо актуальними в літній період, коли якість води в колодязях може погіршуватися.
Гайсинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Вінницькій області інформує, що санітарно-гігієнічні вимоги до обладнання колодязів, їх утримання та якості води з колодязів регулюються Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10.
Територію поблизу колодязя треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку.
У радіусі 50 м навколо колодязів не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.
Забороняється облаштовувати колодязі у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях.
Забороняється використовувати для підйому води із колодязя громадського користування ємкості, які приносять споживачі, а також набирати воду із відра загального користування посудом, що належить споживачам.
Дезінфекцію колодязя з профілактичною метою починають з визначення об'єму води в колодязі. Потім повністю відкачують воду, чистять та ремонтують колодязь, дезінфікують поверхню стінок колодязя методом зрошення, очікують поки колодязь наповниться водою та дезінфікують підводну частину об'ємним способом.
Важливо! Для дезінфекції питної води використовують тільки сертифіковані дезінфектанти, які відповідно до інструкції можуть бути використанні для цих цілей.
Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.
Вживання небезпечної в епідемічному відношенні питної води з колодязя може привести до виникнення інфекційних захворювань (вірусного гепатити А, черевного тифу, дизентерії, холери, ротавірусної інфекції, лептоспірозу тощо), а води із хімічним забрудненням – до водно-нітратної метгемоглобінемії, карієсу або флюорозу.
Саме тому рекомендуємо власникам колодязів здійснювати періодичний контроль безпечності та якості питної води. З метою встановлення якості питної води Ви можете звернутись в акредитовану лабораторію, яка можу провести відповідні обстеження на договірній основі як з юридичними так і з фізичними особами.
Бережіть себе і своє здоров’я! Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте.
В.о. начальника Сергій ПАРХОНЮК