103-ті роковини вбивства композитора Миколи Леонтовича

Дата: 23.01.2024 13:06
Кількість переглядів: 111

Фото без опису

Сьогодні, 23 січня, 103-ті роковини вбивства композитора Миколи Леонтовича. Його "Щедрик" став символом Різдва, а самого автора не раз називали українським Бахом. Він написав понад триста мелодій, а народні пісні перетворював на партії для хору чи оркестру.

В ніч на 23 січня 1921 року Микола Леонтович перебував у свого батька у селі Марківка, де був убитий агентом ВЧК Афанасієм Грищенком, який напросився в хату переночувати, назвавшись чекістом, що проводить боротьбу з бандитизмом.

В історії про вбивство Леонтовича ще багато білих плям. Загибель Миколи Леонтовича досі приховує вдосталь загадок. У радянські часи поширювали версію, що його застрелив невідомий грабіжник або навіть петлюрівець. Надалі комуністичним режимом факти смерті Миколи Леонтовича лише спотворювались. Лише із припиненням існування СРСР віднайдені й оприлюднені факти зумисного вбивства органами ВЧК М. Леонтовича.

Сьогодні ім'я Леонтовича мають вітчизняні музичні колективи. Іменем Леонтовича названі вулиці в багатьох населених пунктах України. Меморіальний музей Леонтовича працює у місті Тульчин. 1977 року відкрито також музей Леонтовича у селі Марківка.

Життєвий шлях всесвітньо відомого композитора закінчився на Тепличчині і наша Теплицька земля стала місцем його вічного спочинку.

В Теплицькій громаді пам’ять про композитора вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до його могили в селі Марківка.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних