Теплицька селищна рада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про заходи щодо недопущення поширення захворювання на вірусний гепатит А серед населення Теплицької територіальної громади

Дата: 06.11.2023 17:28
Кількість переглядів: 288

Фото без опису

Починаючи з 16 жовтня 2023 року на території Вінницької області спостерігається різке зростання захворюваності на гепатит А з осередком у м. Вінниці. Станом на 05.11.2023 року зареєстровано 280 випадків, з яких 245 підтверджено лабораторно, серед хворих 36 дітей. При цьому компетентні служби чіткого епідеміологічного зв’язку між усіма випадками на сьогодні не встановлено. До цього на протязі останніх п’яти років, на території області серед населення реєструвалися поодинокі випадки захворювань на вірусний гепатит А.

На території Гайсинського району станом на 05.11.2023 зареєстровано 2 випадки захворювання (1 – у Гайсині та 1 – у м. Ладижині). Працівниками служби з контролю та профілактики хвороб та Держпродспоживслужби у межах компетенції проводять епідеміологічні розслідування цих випадків. Також в вогнищах здійснюються усі передбачені для подібних ситуацій протиепідемічні заходи, направлені на встановлення причини виникнення хвороби та попередження її поширення.

Гепатит А (хвороба Боткіна) – вірусна хвороба печінки, яка передається фекально-оральним шляхом, і може мати легкий та важкий перебіг. Вірус гепатиту А найчастіше передається внаслідок уживання забруднених харчів та води. Також для його поширення має значення недотримання загальних правил санітарії та особистої гігієни. Хвороба має схильність до масового перебігу, тобто викликати спалахи.

Інкубаційний період ВГА (період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14–28 днів. Основні симптоми: виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність, підвищення температури тіла, втрата апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, важкість у правому підребер’ї, потемніння сечі (до кольору пива), жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) – буває у 70% дорослих людей.

Профілактика для кожного громадянина.

1. Дотримуйтеся правил особистої гігієни: мийте руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету, активно використовуйте антисептики для рук, у місцях, де недоступна можливість їх помити;

2. Пийте лише кип’ячену воду: кип’ятити слід не менше 10 хв;

3. Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням;

4. Не займайтеся самолікуванням. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування;

5. На ринку доступні кілька ін’єкційних інактивованих вакцин проти вірусного гепатиту А. Виробники рекомендують дві дози вакцини для забезпечення більш тривалого захисту після щеплення (5–8 років). Для дітей у віці до одного року ліцензованих вакцин немає.

Після розгляду даного питання Гайсинська районна  комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, розробила відповідні заходи, які запроваджуються на епідемічно-значимих об’єктах. До них у першу чергу відносяться об’єкти водопостачання та об’єкти з масовим перебуванням людей: лікувальні заклади, заклади освіти, заклади громадського харчування, заклади торгівлі, у т.ч. ринки, підприємства та об’єкти водопостачання, включаючи пункти розливу питної води, громадський транспорт, громадські вбиральні та інші.

Закликаємо виконувати запровадженні на території громади заходи та дотримуватися загальноприйнятих правил профілактики вірусного гепатиту А.

 

Заступник начальника відділу державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Гайсинського районного управління Держпродспоживслужби

Юлія ПОКОТИЛО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь