Музей Миколи Дмитровича Леонтовича поповнився новими експонатами

Дата: 07.10.2023 21:28
Кількість переглядів: 147

Фото без опису

Наша національна ідентичність, культура, безцінна українська спадщина - це те, що тримає зв‘язок між поколіннями, додає нам сил і духу в боротьбі з ворогом. Тому такі проєкти, котрий сьогодні презентували в музеї Миколи Дмитровича Леонтовича у с. Марківка, що на Тепличчині, мають надзвичайну вагу саме в ці нелегкі для нашої держави часи.

Так сталося, що один із найцінніших експонатів музею - диван, на якому 23 січня 1921 року у батьківській хаті було убито видатного українського композитора Миколу Леонтовича, належав до фонду Тульчинського музею. Туди його і забрали…

Тому й було прийнято рішення виготовити копію дивана другої половини ХІХ століття родини Леонтовичів.

Саме БФ «МХП - ГРОМАДІ» надав допомогу з фінансування робіт, які здійснила художньо-виробнича майстерня «Артміст» м. Київ. Диван виготовлений у стилі бідермаєр. Головний наголос стилю - на практичності, міцності, добротності, якості і зручності.

Майстри дійсно постаралися! Диван відтворив повну гамму характеристик свого «предка» : ідентичність пропорцій, колір дерева та забарвлення й малюнок оббивок.

А ще коштом МХП профінансована ще одна добра справа - доставка до музею ще одного експонату - старовинного фортепіано від мецената з м. Черкаси.

Цей інструмент - справжній антикваріат! Фортепіано - 114 років! Його унікальність ще й в тому, що виготовлено воно було батьком Клари Вік/Шуман - дружини відомого німецького композитора Роберта Шумана. Ручне виробництво - Дрезден, Німеччина, 1909 рік.

«Найбільша цінність - це дати інструменту друге життя» - з такими словами подарував музею цей інструмент Юрій Васильович Ткаченко. А ідея подарувати фортепіано виникла у черкащанина несподівано - під час екскурсії до музею.

Ще однією родзинкою заходу були виступи аматорського народного вокального ансамблю «Любисток» з піснями в обробці Миколи Леонтовича «Щедрик», «Сіно моє, сіно!» та викладачки класу піаніно Теплицької ДМШ Алли Писаренко (твір «Леонтовіана»).

На заході було багато гостей. Виступ кожного був переповнений емоціями, враженнями та побажаннями. Кожен із присутніх в залі відчув непоторну ауру, котру гармонійно поєднувала історична цінність минувшини та не менш актуальна затребуваність національних культурних надбань сьогодення.

Про це говорила директорка благодійного фонду «МХП - громаді» Тетяна Волочай, Теплицький селищни голова Руслан Трамбовецький, директорка Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька та велика команда Бф «МХП -Громаді», котра працювала над втіленням цього проєкту. В церемонії вшанування пам‘яті великого українського композитора Миколи Леонтовича та покладанні квітів до його могили взяв участь народний депутат України Микола Кучер.

 

Ірина Лупещенко

"Вісті Тепличчина"



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних