Тепличчина на святі українського хліба в Національному музеї народної архітектури та побуту України
Урочисте оформлення початку жнив, в основі якого лежить народна традиція зажинків, побутували на Тепличчині аж до кінця ХХ століття. Обрядові дії та пісні виконували в надії забезпечити добре збереження врожаю.
Вийшовши в поле на зажинки, господиня із хлібом зупинялася на узбіччі тричі кланялась женцям, промовляючи: Дай, Боже, легко почати, а ще легше дожати. Три найстарші жінки зажинали ниву, кожна нажинала по снопові, сідали на ті снопи і всі разом співали колядки, зажинкові пісні, а вже за тим господарі запрошували женців полуднати, гарно пригощали щоб женчики мали силу, добре працювали та вчасно обжатись.
Цього року обрядодію «Зажинки» учасники народного аматорського театру «Добробеї» КЗ «Центр культури і дозвілля Тепличчини» відтворювали в Національному музеї народної архітектури та побуту України на святі українського хліба.
У наш час свято має свої особливості, свої назви, але його ідея – вшанування хліборобської праці – лишається незмінною.