Теплицька селищна рада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Міжнародний День рідної мови

Дата: 21.02.2023 08:00
Кількість переглядів: 675

Міжнародний День рідної мови відносно молоде свято - до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть.

Рівень розвитку рідної мови є джерелом духовного розвитку народу. Дехто вважає мову лише засобом порозуміння між людьми. Насправді ж цим не вичерпується її значення. У мові закодовує нація всю свою історію, багатовіковий досвід, здобутки культури, духовну самобутність. Мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, рослин, людина не може існувати. Як великим нещастям обертається нищення природи, так і боляче б'є по народові зречення рідної мови чи навіть неповага до неї, що є рівноцінним неповазі до батька й матері. Згадаймо слова В. Сосюри: "Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема".

В історії мовне питання не раз впливало на мільйони доль. І наша держава тому явний приклад. Згадаймо 2014 рік, коли російська федерація прийшла в Україну «защіщать роскоязичноє насілєєніє»… Ми надто довго не надавали значення мові як могутньому елементу власної оборони. Тому й став можливим підлий московський сценарій «захисту» російськомовних. Тому й сформувалася агресивна більшість, якій «усе одно, якою мовою розмовляти». Але ж насправді їм не все одно…

Для українського народу боротьба за право розмовляти українською мовою триває і сьогодні. Мова має значення!

Саме рідна мова – наш щит, наша особливість, маркер, який визначає нашу неповторність. Здорова людина опановувала рідну мову, перетворювала її на знаряддя захисту і зброю.

Шануймо нашу мову, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови, за приступність мови, за багатство мови – чудотворної зброї у нашій боротьбі за перемогу! Говори і стріляй українською! Захисти межу між своїм і чужим!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь