Спеціалісти Держпродспоживслужби провели нараду щодо профілактики отруєння бджіл та дотримання вимог законодавства у галузі бджільництва

Дата: 09.02.2023 16:07
Кількість переглядів: 1111

Фото без опису

8 лютого 2023 року в рамках заходів, направлених на мінімізацію кількості випадків, пов'язаних із загибеллю бджіл від отруєння, на базі Теплицької територіальної громади проведена спільна нарада із залученням представників Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, органів місцевого самоврядування, власників пасік та суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері вирощування сільськогосподарських культур щодо дотримання законодавства в галузі бджільництва та в частині використання  засобів захисту рослин.

Основною метою проведення наради було роз'яснення алгоритмів взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевої влади під час застосування засобів захисту рослин, попередження та недопущення отруєння бджіл, ознайомлення з основними положеннями законодавства у галузі бджільництва.

Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Гайсинського районного управління Олександр Свєженцев ознайомив присутніх з основними положеннями Закону України «Про бджільництво», порядком реєстрації пасіки, реєстрації потужності оператора ринку в державному реєстрі, порядком видачі ветеринано-санітарного паспорта на пасіку, з основними причинами отруєння бджіл, заходами щодо профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, надання допомоги постраждалим від отруєння бджолиним сім’ям.

Провідним спеціалістом відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки Ларисою Чечельницькою надано роз’яснення щодо дотримання агровиробниками встановлених регламентів та санітарних норм і правил транспортування, зберігання, торгівлі та застосування засобів захисту рослин.

Присутні пасічники наголосили на необхідності налагодження комунікації та обміну інформацією між агровиробниками, органами місцевого самоврядування і пасічниками, щодо забезпечення завчасного повідомлення (не пізніше ніж за три доби до запланованого застосування) фермерськими господарствами і агроформуваннями органів самоврядування та бджолярів про  використання засобів захисту рослин. Особливим зверненням пасічників було про недопущення використання пестицидів на квітучих медоносних та пилконосних культурах в денний період доби під час масового льоту бджіл.

Найдієвішим методом профілактики отруєння бджіл є діалог між територіальними громадами, пасічниками та господарниками, які на своїх земельних ділянках застосовують засоби захисту рослин. Разом вони в змозі визначитись із порядком взаємного інформування про місце та час проведення обробітку культур засобами захисту рослин, час ізоляції бджіл, місця вивезення бджіл, що дозволить зберегти бджіл від отруєнь та масового падежу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних