Теплицька селищна рада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Купання на Водохреще: правила безпеки

Дата: 16.01.2023 17:24
Кількість переглядів: 443

Фото без опису

Ще з давніх-давен вважається, що саме на Водохреще вода набуває цілющих властивостей і купання в ній зцілює людину від тілесних і духовних хвороб. За давньою традицією багато людей цього дня йдуть на водойми і річки, щоб освятити воду та скупатись в ополонці.
Для тих, хто планує купатись у водоймах на Водохреще, рекомендуємо дотримуватись правил безпеки:
Занурюватись (купатися) слід у спеціально обладнаних місцях, які мають спуск з поручнями та де чергують рятувальники і медичні працівники. Краще, якщо у місці проведення обряду розгорнуто намет для перевдягання і обігріву громадян, що вийшли з води та де можна організувати роздачу гарячих напоїв.
Ні в якому разі не пірнайте у воду – заходьте в ополонку повільно і обережно. Уникайте великого скупчення людей у купелі. Не виходьте на лід без потреби i не залишайте без нагляду дітей. Переконайтеся, що лід на який ви виходите достатньо міцний.
Безпосередньо в ополонці людині рекомендовано перебувати всього кілька секунд (зазвичай від трьох до десяти), потім необхідно перевдягнутися в сухий одяг і переміститися в тепле приміщення, намет або автомобіль, де відразу випити гарячого чаю з медом.
Не рекомендується вживати алкогольні напої, думка про те, що спиртне зігріває тіло – помилкова. У стані алкогольного сп’яніння збільшується ймовірність стати жертвою власної необачності.
Перед тим, як прийняти рішення зануритися в крижану воду, обов’язково треба проконсультуватися з лікарем про стан власного здоров’я. І якщо він виявить протипоказання, то краще утриматися від традиційних купань, особливо людям із захворюваннями легень і серцево-судинної системи.
Пам’ятайте, що перебування в крижаній воді у незагартованих людей може призвести до загального переохолодження організму. За деякий період до купання необхідно підготувати організм до холоду, обтираючись рушником, змоченим у холодній воді, приймаючи контрастний душ, а також короткочасним перебуванням на відкритому повітрі у легкому одязі.
При появі перших ознак переохолодження: озноб, тремтіння, посиніння шкіряного покрову, губ, біль у пальцях рук і ніг – людині необхідно надати долікарську допомогу.
Якщо переохолодження легкого ступеню, постраждалого достатньо тепло одягнути, напоїти гарячим чаєм та змусити виконувати інтенсивні фізичні вправи.
У разі середнього і важкого переохолодження – розтерти вовняною тканиною, зробити масаж усього тіла, після цього тепло одягти та укласти в ліжко. Зігрівання повинно бути поступовим, щоб не було різкого перепаду температур.
Дотримуючись цих простих, але вкрай необхідних порад – свято Водохреще буде для Вас веселим та безпечним.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь