Теплицька селищна рада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

145 років від дня народження українського композитора Миколи Леонтовича

Дата: 13.12.2022 17:37
Кількість переглядів: 1018

Фото без опису

Сьогодні, 13 грудня, відзначається 145 років від Дня народження українського композитора, хорового диригента, піаніста, педагога, збирача музичного фольклору та громадського діяча Миколи Леонтовича. Його різдвяна колядка «Щедрик» відома у всьому світі під назвою «Carol of the Bells» та має безліч інтерпретацій. Славетний композитор все життя намагався пропагувати українську культуру у свої творах. Він збирав та обробляв козацькі пісні, створюючи високохудожні твори-пісні.

Микола Дмитрович відіграв велику роль у розвитку української музичної культури. Життєвий та творчий шлях М. Леонтовича пов’язаний з Вінниччиною та з Тепличчиною зокрема.

Його життя – це приклад самовідданого служіння Україні, справі відродження української культури, зокрема хорового мистецтва.

Микола Леонтович народився 13 грудня 1877 р. в с. Селевинці, присілку с. Монастирок Брацлавського повіту на Поділлі (нині Немирівська громада) у родині сільського священика. Роки навчання пройшли у підготовчому класі Немирівської гімназії (1887), Шаргородському духовному училищі (1888–1892) та Кам’янець-Подільській духовній семінарії (1892–1899), де вивченню хорової музики і співу відводилося важливе місце.

Після закінчення семінарії Микола Дмитрович працював у Чукiвськiй двокласній школі. Саме тут у 1901 р. з’явилася «Перша збірка пісень з Поділля». Згодом М. Леонтович викладав у Тиврівському духовному училищі (у цей період композитор одружився з Клавдією Ферапонтівною Жовткевич), Вінницькій церковно-вчительській школі, де завершив роботу над «Другою збіркою пісень з Поділля», працював вчителем музики у залізничній школі Гришино (нині м. Красноармійськ) на Донбасі, викладачем співів у Тульчинському єпархіальному жіночому училищі. Це був час композиторської зрілості і великих творчих звершень Леонтовича, у цей період у доробку композитора з’явився геніальний «Щедрик».

В ніч на 23 січня 1921 року, в батьківській хаті у селі Марківка пострілом з обрізу вбили автора "Щедрика" Миколу Леонтовича. До свого світового визнання він не дожив кілька місяців. За найпоширенішою нині версією, його застрелив чекіст, який попросився у дім заночувати. Незадовго перед тим композитор гастролював по регіону з хоровою капелою, даючи концерти на честь різдвяних свят.

Загибель Леонтовича й досі приховує вдосталь загадок. У радянські часи поширювали версію, що його  нібито застрелив невідомий грабіжник або навіть петлюрівець.

Немає сумнівів лише у тому, що уславлений «Щедрик», який 5 жовтня 1921 року виконали у нью-йоркському Карнеґі-Холі, приніс композиторові всесвітнє визнання. Окрім того, у доробку Леонтовича є ще чимало адаптацій народних пісень («Дударик», «Грицю, Грицю, до роботи», «Козака несуть»), а також хори на слова українських поетів, літургійна музика та опера «На русалчин Великдень», над якою митець працював у останні роки життя, проте так і не встиг завершити.

У грудні 1977 р. до 100-ліття з дня народження Миколи Дмитровича Леонтовича було відкрито музей у с. Марківка Теплицького району Вінницької області, де колись мешкали рідні митця й він неодноразово гостював у них, та саме тут трагічно загинув і був похований.

22 серпня 2016 р. відбулося відкриття оновленого музею М. Д. Леонтовича – філії Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Вшановуючи пам’ять видатного композитора, сьогодні, в с.Марківка жителі Теплицької громади на чолі з селищним головою Русланом Трамбовецьким, а також делегація з Джулинської громади відвідали музей і меморіальний комплекс Миколи Леонтовича, поклали квіти на його могилу.

Фото без опису   Фото без опису

Фото без опису   Фото без опису

Фото без опису   Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису  Фото без опису

Фото без опису   Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь