Теплицька селищна рада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Посилення відповідальності за злочини проти власності

Дата: 07.11.2022 14:25
Кількість переглядів: 2672

Із початком війни було введено воєнний стан, а згодом прийняті закони, які змінили Кримінальний кодекс України, посиливши кримінальну відповідальність за ряд злочинів в умовах воєнного стану.

Зокрема, із 7 березня 2022 року Законом № 2117-IX внесено зміни до КК щодо посилення відповідальності за злочини за ст. 185, 186, 187, 189, 191 КК, вчинені в умовах воєнного стану. Це основні майнові злочини, які завжди становили значну частину всієї кримінальної статистики в Україні – крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, а також привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Наприклад, крадіжка – ч. 1 ст. 185 КК України до цього вважалася не злочином, а кримінальним проступком, і за неї було передбачено покарання від штрафу розміром 17 тис. грн. до обмеження волі строком до 5 років. Лише в разі вчинення крадіжки повторно або за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 185), з проникненням у житло або інше володіння (ч. 3 ст. 185) чи у великому, особливо великому розмірі (ч. 4, 5 ст. 185) – передбачалися покарання у вигляді позбавлення волі.

На сьогодні ж крадіжка, учинена в умовах воєнного або надзвичайного стану – є особливо кваліфікованим складом злочину. Вчинення крадіжки в умовах воєнного стану – одразу кваліфікується за ч. 4 ст. 185 КК, за що передбачено покарання у виді позбавлення волі від 5 до 8 років.

Аналогічні зміни передбачені й за грабіж, розбій, вимагання, а також привласнення, розтрату майна й заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, які вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану. Всі ці злочини кваліфікуються одразу за ч. 4 відповідної статті (186, 187, 189, 191 КК України) як особливо кваліфіковані.

Але, як показує практика, превентивні заходи на людей не діють.

За період збройної агресії підрозділами досудового розслідування Гайсинського РУП до Єдиного реєстру досудових розслідувань вже внесено відомості про 121 факт вчинення крадіжок в умовах воєнного стану, за результатами досудового розслідування яких до суду скеровано 69 обвинувальних актів.

На території Теплицької територіальної громади обліковано 9 крадіжок, вчинених в умовах воєнного стану, за результатами розслідування 7 з яких до суду скеровано обвинувальні акти, інші 2 – наразі не розкриті.

Для прикладу, встановлена слідством особа в травні 2022 року в  с. Залужжя, проникнувши до приватного домоволодіння, вчинила звідти крадіжку різних побутових речей на загальну суму понад 3 тис. грн. Відносно вказаної особи обвинувальний акт передано до суду за ч. 4 ст. 185 КК України.

Злодію загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк до 8 років.

Загалом же місцевими судами Гайсинського району з початку введення воєнного стану ухвалено 24 відносно 24 осіб, з яких 7 особам призначено покарання у виді реального позбавлення волі, а іншим – у виді позбавлення волі з подальшим звільненням від відбування покарання з іспитовим строком.

 

Заступник керівника

Гайсинської окружної прокуратури                             Іван СІЧКАРЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь