Теплицька селищна рада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вячеслав Соколовий провів розширене засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування

Дата: 05.05.2022 18:01
Кількість переглядів: 657

5 травня відбулося розширене засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради. Участь у ньому взяли голова обласної Ради Вячеслав Соколовий,  Вінницький міський голова Сергій Моргунов, голови районних рад, сільські, селищні, міські голови, голови постійних комісій,  директор Департаменту фінансів обласної державної адміністрації Микола Копачевський.

Відкриваючи засідання Координаційної ради, Вячеслав Соколовий зазначив,  що засідання відбувається на 71 добу героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Відповідно, питання, запропоновані до обговорення, визначені повноваженнями та завданнями органів місцевого самоврядування для забезпечення життєдіяльності територіальних громад у період дії воєнного стану.

Учасники засідання  затвердили порядок денний із чотирьох питань:

-        Про трудові відносини в бюджетних галузях в умовах воєнного стану;

-        Вимоги міжнародних організацій до центрів постійного проживання внутрішньо переміщених осіб;

-        Про виконання зведеного бюджету Вінницької області за 1 квартал 2022 року;

-        Про проходження осінньо-зимового періоду 2021-2022 років об`єктами критичної інфраструктури та підготовку до осінньо-зимового періоду 2022-2023 років в умовах воєнного стану.

  • Вінниччина вважається відносно спокійним регіоном.  Усі ми, кожний на своєму місці, маємо робити все, щоб наблизити Перемогу та допомогти нашим воїнам і тим, хто постраждав від навали загарбників, тим, хто втратив рідних, втратив свою домівку, хто змушений був виїхати з рідних міст і сіл, - сказав голова обласної Ради Вячеслав Соколовий. – Крім того, маємо докласти максимум зусиль для підтримки стабільності економіки та життєдіяльності в наших громадах. У Вінниці, в Козятині, Жмеринці, Калинівці ворогом зруйновані об`єкти інфраструктури. Для того, щоб усе, що знищив  агресор,  відбудувати спільно з державою та міжнародними партнерами, вже нині треба всі збитки оформити належним чином.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов повідомив, що на засіданні президії  Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, яке відбулося 4 травня,  Асоціація міст України виступила з пропозиціями  внести зміни до Податкового та Бюджетного кодексів України, які дозволять  розширити бази доходів бюджетів територіальних громад під час воєнного стану.

Із інформацією щодо першого питання порядку денного виступив заступник голови обласної Ради Ігор Івасюк. Він прокоментував новації Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», який набрав чинності 24 березня 2022 року.  Зокрема, приділив увагу трудовим відносинам в бюджетних галузях. – освіти, охорони здоров`я, культури та спорту. Ігор Івасюк зазначив, що оптимізація видатків у закладах освіти, охорони здоров`я, культури та спорту в умовах воєнного стану, відповідно до законодавства, відбувається за рахунок зменшення тривалості планових відпусток працівників;  надання відпусток за власний рахунок, а також оплаті дистанційної роботи та  оплаті праці на час вимушеного простою; видам діяльності, при яких не передбачено надбавки (або нараховуються не в повному обсязі).

Наступне питання Координаційної ради стосувалося проблем переселенців із місць активних бойових дій.  

  • Нині на Вінниччині перебувають близько 163 тисяч внутрішньо переміщених осіб, - зазначив голова обласної Ради Вячеслав Соколовий.  - Вони потребують найнеобхіднішого: продуктів харчування, одягу, засобів гігієни, медикаментів та, звичайно, житла. І це питання сьогодні – надзвичайно актуальне.

Заступник голови обласної Ради Ігор Івасюк ознайомив учасників засідання із вимогами міжнародних організацій до центрів постійного проживання внутрішньо переміщених осіб та рекомендаціями до відбору приміщень для переобладнання чи ремонту з метою формування на їх базі потенційних центрів розміщення внутрішньо переміщених осіб за кошти Міжнародної організації з міграції.

  • Головна мета - це створення для окремих родин індивідуальних приміщень, які відповідатимуть мінімально допустимим соціальним стандартам для проживання та передбачатимуть доступність для людей з інвалідністю, - пояснив Ігор Івасюк. - Додатковим аспектом є можливість соціальної інтеграції переселенців у громаду.

За словами заступника голови обласної Ради, передусім необхідно визначити реальну потребу в ремонті, або переобладнанні окремих кімнат чи вбиралень у приміщеннях, де будуть жити переселенці.

  • Ремонт приміщення має закінчитись уже до кінця літа (до початку навчального року), щоб розвантажити школи та навчальні заклади, які зараз використовуються для розміщення внутрішньо переміщених осіб,  -  підкреслив Ігор Івасюк.

Директор Департаменту фінансів обласної державної адміністрації Микола Копачевський поінформував учасників засідання про виконання зведеного бюджету області за 1 квартал поточного року.

Він зазначив, що за цей період до доходів загального фонду місцевих бюджетів області надійшло понад 2,8 млрд. гривень, що складає 103,9% до показників затверджених місцевими радами. Найбільший рівень виконання по доходах загального фонду: по Гайсинській міській територіальній громаді – 145,7%; Северинівській сільській територіальній громаді– 143%; Самгородоцькій сільській територіальній громаді – 128,6%;  Тиврівській селищній територіальній громаді – 125,6% та Якушинецькій сільській територіальній громаді – 125,1%.

За словами Миколи Копачевського, надходження доходів загального фонду, порівняно з відповідним періодом минулого року,  зросли на 351 254 млн грн. Основним джерелом доходів місцевих бюджетів залишається податок на доходи фізичних осіб. Надходження податку на доходи фізичних осіб  в середньому по області у розрахунку на 1 особу населення становить 1245 гривень.

Питання підготовки до  осінньо-зимового періоду 2022-2023 років в умовах воєнного стану перший заступник голови обласної Ради Володимир Кістіон назвав одним із пріоритетних напрямів роботи.

Характеризуючи проходження осінньо-зимового періоду 2021-2022 років, він окреслив проблеми, які довелося долати: загострення пандемії COVID-19, посилення карантинних обмежень; часткова зупинки бізнесу; невизначеність із вартістю енергоресурсів для галузі ТКЕ і для закладів бюджетної сфери; несвоєчасність прийняття рішень на державному рівні щодо врегулювання ситуації з тарифоутворенням; зростання вартості електроенергії; рекордно високі ціни на природній газ; проблеми з проведенням тендерних закупівель в системі «Прозоро» тощо, а наостанок - завершення опалювального сезону відбувалося в умовах  збройної агресії.

На його думку, осінньо-зимовий період 2022-2023 років може стати ще одним випробуванням для громад, адже існуюча ситуація безпосередньо впливає на енергетичний та  комунальний сектор економіки країни.

Отже:  підготовка має проходити із урахуванням дії воєнного стану на території усієї країни; відповідними особливостями здійснення капітальних видатків; можливим зростанням вартості енергоресурсів, в тому числі і твердого палива, - зазначив перший заступник голови обласної Ради. 

- Громадам необхідно вже зараз вести роботу із заготівлі паливних дров та створенню умов для їх зберігання. Також можливим є дефіцит постачання обладнання та матеріалів, реагентів тощо для проведення ремонтних або будівельних робіт на об’єктах енерго- та  водопостачання.

Володимир Кістіон наголосив, що підготовка теплових господарств до опалювального періоду повинна бути розпочата та здійснюватися згідно з установленими законодавством термінами.

Підбиваючи підсумки розширеного засідання Координаційної ради, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий запропонував ухвалити звернення до Кабінету Міністрів України, в якому  пропонується внести зміни до постанови від 09 червня 2021 року №590  «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану», в частині  здійснення видатків і проведення платежів з місцевих бюджетів на ремонтно-будівельні роботи та черговості таких платежів та врегулювати перераховані проблемні питання щодо здійснення  органами Казначейства платежів за дорученням органів місцевого самоврядування. Це підвищить ефективність ремонтних робіт, які повинні провести органи місцевого самоврядування на об`єктах енерго- та теплопостачання в територіальних громадах області під час підготовки до осінньо-зимового періоду 2022-2023 років.

Координаційна рада схвалила звернення, а також вирішила рекомендувати  сільським, селищним, міським головам:

- забезпечити реалізацію усіх необхідних організаційно-технічних заходів з підготовки до осінньо-зимового періоду 2022-2023 років у відповідності до чинних нормативно-правових актів  (до 1 жовтня 2022 року);

- у повному обсязі здійснити заготівлю твердого палива,  необхідного для забезпечення роботи в  осінньо-зимовий період 2022-2023 років об’єктів теплопостачання  соціальних закладів територіальних громад області (до 1 вересня 2022 року);

- сформувати перелік і забезпечити закупівлю матеріалів та обладнання, необхідних для проведення регламентних і ремонтних робіт на об’єктах критичної інфраструктури (до 1 вересня 2022 року). 

   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь