Теплицька селищна рада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обрядове дійство в селі Розкошівка «Водити Володара»

Дата: 26.04.2022 15:54
Кількість переглядів: 550

Подільські села ще й досі бережуть народні традиції, звичаєвість, обряди. Великодні свята найочікуваніші, найурочистіші, бо після суворого посту та довгого зимового холоду ми тішимось весняному теплому сонечку. Тож розговівшись, розкошівчани, а цього року і чимало гостей села, сходяться на степок «ВОДИТИ ВОЛОДАРА». Всі жителі Розкошівки знають порядок проведення обряду, знають пісні, оскільки брали або беруть в ньому безпосередню участь. Обрядове дійство «Водити Володара» збереглось з прадавніх часів і має стихійну природу. Не існує організаторів або ж ініціаторів проведення даних масових гулянь. Ніхто не навчає учасників правильно співати, вимовляти якісь конкретні фрази, робити рухи. Кожен учасник, залежно від природних даних, виконує пісні, які вивчає під час проведення дійства, починаючи з дитячих літ, прислухаючись до старших виконавців, або вивчаючи з батьками. Протягом останніх 20 років з дітьми вивчає пісні та обрядодії Галина Петренко, вчителька місцевої школи, та учасники фольклорного колективу «Господарочка» філії центру Розкошівський СК. Не існує жодних умовностей або обмежень щодо віку, статусу, віросповідання, вокальних та хореографічних даних. Все відбувається природно, імпровізовано, невимушено.

В основі обряду «Водити Володара» − народні пісні (веснянки, гаївки, але ці назви в селі не використовуються), що здавна виконувались в Розкошівці. Відбувається обряд протягом трьох днів по Великодню.

Цієї воєнної весни, як і завжди, а можливо ще з більшим натхненням, розкошівчани, від найменших дітей, які вже навчились ходити та говорити, до літніх людей, вийшли на Степок, традиційно відсвяткували Великдень і довели, що наші прадавні традиції житимуть віки. Звичаї, які радянська влада намагалась знищити, а нині нищить росія є частиною нашого українського єства і нікому не під силу їх викорінити чи зруйнувати.

Наше завдання зберегти нематеріальні скарби народу та навчитись пізнавати силу і красу обряду, розуміти закладений в них генетичний код нації, що творить позитивний заряд енергії, об’єднує, надихає українців та дивує світ.

  

  

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь