Теплицька селищна рада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Поради батькам як забезпечити дитині безпеку в мережі Інтернет

Дата: 08.02.2022 20:21
Кількість переглядів: 853

До Всесвітнього дня безпеки в Інтернеті Комунальний заклад «Центр соціальних служб Теплицької селищної ради» рекомендує поради батькам як забезпечити дитині безпеку в мережі Інтернет:

1. Проговорити основні правила

Із зовсім малою дитиною чи старшим підлітком важливо спочатку обговорити базові правила. Почати можна з того, що нічого на 100% не є приватним у мережі. Розробити з батьками правила користування Інтернетом. Особливо домовитися з ними про прийнятний час роботи в Інтернеті і сайти, до яких ви збираєтесь заходити.

2. Бути обережним з особистою інформацією

Спершу варто пояснити, що таке персональні дані. Напишіть докладний список і розтлумачте, чому важливо максимально зберігати їх у таємниці. Нагадайте дитині, що вона повинна попереджати вас, коли оприлюднює щось із списку в Інтернеті. Зокрема, нікому без дозволу батьків не давати особисту інформацію: домашню адресу, номер домашнього телефону, робочу адресу батьків, їхній номер телефону, назву й адресу школи.

3. Використовувати паролі

Діти уже з раннього віку починають створювати свої акаунти у соцмережах та власні електронні скриньки. Попри те, що сайти самі регулюють, наскільки безпечним є пароль, батьки також мають проконтролювати цей процес. Можна попередньо розповісти, що пароль повинен містити різні символи й попередити, що його нікому не можна розповідати.

4. Обговорити, що можна поширювати у соцмережах

Діти особливо люблять проводити час у соціальних мережах, тож варто пояснити їм, що можна поширювати у своїх профілях, а що – ні. Не посилати свої фотографії чи іншу інформацію без дозволу батьків.

5. Зробити спілкування у Whatsapp і Telegram безпечним

Підлітки часто спілкуються за допомогою Whatsapp, Viber і Telegram, не усвідомлюючи, що їхні чати не є 100% приватними. Саме тому варто розповісти, що не можна писати там про свої банківські рахунки, паролі та подібне.

6. Ділитися новими уміннями 

Розповідайте дитині про те, як оновилася стрічка новин на Facebook чи які зміни відбулися у додаванні відео на Instagram. Це допоможе дітям легше пристосуватися до нововведень й уникнути пов'язаних із ними проблем.

7. Пояснити небезпеку безкоштовного публічного Wi-Fi

Діти люблять безкоштовний Wi-Fi – а хто не любить? Поясніть їм, що ці мережі можуть робити доступними їхні дані.

8. Завантажте VPN (virtual private network)

VPN-підключення допоможе ефективно захистити користувачів.

9. Убезпечити від ігрових афер

Домовтеся про те, що діти скачуватимуть ігри під вашим наглядом або самі завантажуйте розваги для них. Щоразу переконуйтеся також, що Ви використовуєте перевірені сайти й додатки. Не заходити на аморальні сайти і не порушувати без відома батьків ці правила.

10. Не розмовляти із незнайомцями у чатах

Діти охоче долучаються до чатів і груп, але важливо попередити їх стосовно небезпеки спілкування із незнайомими людьми. Ніколи не погоджуватися на зустріч з людиною, з якою ви познайомилися в Інтернеті. Якщо все ж таки це необхідно, то спочатку потрібно спитати дозволу батьків, а зустріч повинна відбутися в громадському місці й у присутності батьків. 

11. Не вірити рекламі в електронній пошті

Не все те золото, що блищить. Варто пояснити дітям, що приголомшливі акційні пропозиції, які надходять в електронних листах – обман і спосіб заволодіти особистою інформацією користувача. Не робити протизаконних вчинків і речей в Інтернеті.

***

Оскільки усі сучасні підлітки ведуть активне життя у соціальних мережах, одним із актуальних ризиків є секстинг - пересилання інтимних фотографій у мережі. Діти сприймають секстинг як нормальну практику проявів своєї сексуальності, вибудовування довіри у парі, флірт, жарт, але не завжди усвідомлюють ризики. Часто це явище призводить до булінгу, травмує й ускладнюється тим, що дитина соромиться обговорювати такі інциденти з дорослими. 

Необхідно пам'ятати, що безпечного секстингу немає. Проте можна себе убезпечити наступними порадами: 

- Instagram дозволяє скасовувати надіслані повідомлення (утримати повідомлення, натиснути " скасувати надсилання");

- у WhatsApp і Viber можна видаляти повідомлення для всіх після надсилання;

- у Telegram можна створювати таємні чати, а також встановлювати таймер, аби медіа файл видалявся після певного проміжку часу;

- робити фото чи знімати відео, на яких не видно вашого обличчя і характерних ознак, за якими вас можна впізнати;

- не забувайте час від часу " чистити" діалоги і галерею, щоб не потрапляти в незручні ситуації;

- створюйте на пристроях і додатках надійні паролі. 

Разом з тим, пам'ятайте про синхронізацію даних і автоматичне збереження медіа файлів на пристроях інших людей. 

У деяких країнах секстинг є кримінальним злочином, якщо на інтимних фото неповнолітній. В Україні введено відповідальність у вигляді штрафу або громадських робіт за цькування дітей. 

Якщо ви дізналися про насильство будь-якого виду над дитиною, невідкладно звертайтеся до поліції, служби у справах дітей, центру соціальних служб нашої громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь