Теплицька селищна рада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пам’ятка щодо правил використання та дотримання регламентів застосування пестицидів та агрохімікатів

Дата: 05.05.2021 12:26
Кількість переглядів: 692

 

Фото без описуНавесні на сільськогосподарських ланах, городніх, дачних ділянках починаються сільськогосподарські роботи і одним із основних питань під час проведення комплексу весняно-польових робіт є захист сільськогосподарських культур від шкідливих організмів.

Приймаючи до уваги погодно-кліматичні умови осінньо-зимового періоду, можна стверджувати, що всі зимуючі стадії шкідників та хвороб перезимували добре, тож в 2021 році слід чекати їх високої шкодочинності.

Хімізацію, що інтенсивно розвивається в сільському господарстві, можна оцінювати з двох позицій – як економічно вигідну і як екологічно небезпечну для навколишнього середовища і для самої людини.

При невмілому застосуванні можна завдати значної шкоди не тільки своєму здоров’ю, але і навколишньому середовищу.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щорічно в світі реєструється близько 25 мільйонів отруєнь пестицидами, що зумовлені порушеннями правил роботи з ними, неналежним транспортуванням та використанням.

Пестициди – токсичні речовини, які використовуються для боротьби зі шкідниками: бур'янами, комахами, гризунами, бактеріями тощо. Пестициди забруднюють довкілля, згубно впливаючи на людей. Вони здатні поширюватися в довкіллі на тисячі кілометрів, передаватися з грудним молоком матері дитині. Для пестицидів немає жодних бар'єрів і кордонів, і проблема їхнього негативного впливу стосується кожного з нас. Але хімічні засоби надають лише тимчасову допомогу, оскільки з часом сприяють виробленню стійкості до постійно застосовуваних засобів.

Це викликає необхідність використання нових, ще сильніших речовин, які паралельно посилюють негативний вплив на ґрунт, воду, повітря, якість продукції, на корисну флору і фауну, тим самим прискорюючи процес порушення біологічної рівноваги в природному середовищі.

Щоб уникнути неприємних та небезпечних для здоров’я людини ситуацій, які виникають при отруєнні пестицидами необхідно дотримуватись правил використання та дотримання регламентів застосування пестицидів (отрутохімікатів), а саме:

- купуючи той чи інший препарат звертайте увагу чи має суб’єкт господарювання ліцензію на даний вид діяльності;

- перед початком робіт з пестицидами необхідно старанно ознайомитися з інструкцією із застосування цього хімічного препарату;

- всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних повітряних потоках;

- адміністрація господарств завчасно, але не пізніше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, повинна сповістити населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи;

 - до всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами та забезпечені засобами індивідуального захисту (спеціальний одяг і спецвзуття, засоби захисту рук, органів дихання, зору);

- санітарний розрив від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням - 300 м. При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об'єктів, що підлягають санітарному захисту. Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне). Застосування гербіцидів із поливною водою шляхом дощування (гербігація) допускається при швидкості вітру до 4 м/с;

- під час роботи з пестицидами забороняється вживати їжу та курити; - після проведення робіт необхідно ретельно вимити з милом руки, інші відкриті ділянки тіла та змінити одяг.

Згідно зі ст. 3 Закону України "Про пестициди і агрохімікати" основними принципами державної політики у сфері діяльності, пов'язаної з пестицидами та агрохімікатами, є: пріоритетність збереження здоров'я людини і охорони навколишнього природного середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів і агрохімікатів, безпечність для здоров'я людини та навколишнього природного середовища під час їх виробництва, транспортування, зберігання, випробування і застосування за умови дотримання вимог, встановлених державними стандартами, санітарними нормами, регламентами та іншими нормативними документами.

Шановні громадяни, дотримуйтесь правил поводження з пестицидами, цим ми збережемо своє здоров’я та природу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь