Теплицька селищна рада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рекомендації щодо запобігання отруєння бджіл пестицидами

Дата: 05.05.2021 12:18
Кількість переглядів: 703

Фото без опису

У зв’язку з частими зверненнями бджолярів, щодо потрави бджіл внаслідок застосування пестицидів сільгоспвиробниками на полях в період медозбору, а також виконком Теплицької селищної ради надає роз’яснення.

Для уникнення можливого негативного впливу пестицидів на людину і навколишнє середовище, сільськогосподарські підприємства повинні суворо дотримуватись правил техніки безпеки при роботі з ними. Асортимент пестицидів, засоби, сфера застосування, норми, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених для використання в Україні», доповненням до «Переліку» та інструкціями з безпечного застосування пестицидів, які затверджені постановами Міністерства охорони здоров’я та Мінекобезпеки.

Землекористувачі зобов’язані сповістити органи місцевого самоврядування, населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів завчасно, але не менше, ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки про місця, строки і методи застосування пестицидів, які вимагають Державні санітарні правила ДСП 8.8.1.2.001-98 пб «Застосування пестицидів» 6.1.7. У період проведення робіт у радіусі 300 метрів від ділянок, що обробляється, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Фізичні і юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, згідно з ст. 37 Закону України «Про бджільництво», зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 (десяти) кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичного препарату. Оскільки, господарства сповіщають населення (письмово) про місце і час обробок пестицидами через сільську раду, то власники пасіки повинні зареєструватись в сільській раді на території якої вона знаходиться. Згідно Закону України «Про бджільництво» ст. 13 та ст. 15 розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою.

Роботи з пестицидами, враховуючи вплив та безпечність на бджіл, слід проводити у вечірні (18 - 20) години при мінімальних висхідних повітряних потоках шляхом обприскування наземною апаратурою, при цьому пасіки необхідно вивести не менше ніж на 5 км від оброблюваних ділянок або ізолювати їх на термін до п’яти діб в залежності від внесеного препарату (Державні санітарні правила ДСП 8.8.1.2.001-98 пб «Застосування пестицидів» 6.1.5.)

Враховуючи токсичність всіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу бутонізації до цвітіння (в ранні та вечірні години). Обробки інсектицидами в садах, на ріпаках та інших медоносних культурах в період цвітіння не проводити. (Закон України «Про бджільництво» ст. 30)

Також повідомляю, що протягом останніх років на території області фіксуються факти обробки полів авіаційним методом з використанням несертифікованої саморобної конструкції літальних апаратів та в порушення правил проведення авіахімробіт з пестицидами та агрохімікатами, а саме:

- застосовуються пестициди і агрохімікати, які не пройшли державну реєстрацію та не внесені до відповідного переліку, погодженого Міністерством охорони здоров’я, Мінекобезпеки і затверджених Укрдержхімкомісією;

- не погоджуються проекти авіахімобробки в Держпродспоживслужби і Мінекобезпеки (потрібно погоджувати не пізніше ніж за 10 діб до початку робіт);

- не інформують населення через засоби масової інформації про місце та термін проведення авіахімробіт, та не встановлюють спеціальні попереджувальні знаки безпеки (на відстані 300 метрів від оброблюваних ділянок);

- розпорошують хімікати в заборонених місцях (ближче, ніж за 5 кілометрів від постійного перебування пасік, за 2 кілометри від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання і місць випасу домашніх тварин, за один кілометр від населених пунктів, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються без термічної обробки, садів, виноградників), що може призвести до тяжких наслідків як для здоров’я населення, так і завдати значної шкоди навколишньому середовищу.

В разі проведення авіахімробіт необхідно мати всі погоджувальні документи на техніку та пестициди, повідомляти органи місцевої влади.

Порушення законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з Законами України.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь