Теплицька селищна рада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Зробіть свій внесок в розвиток громади, вимагайте чек, купуючи підакцизний товар!

Дата: 13.04.2021 16:01
Кількість переглядів: 970

Фото без опису

Усі ми часто нарікаємо на бездіяльність чи недостатню роботу влади над надходженнями в бюджет. І, водночас, ми  ставимо вимоги щодо ремонту доріг, належних дитячих майданчиків, розвитку спорту, благоустрою і багато іншого.

 

Однак, з огляду на це все, хотілося б зазначити, що кожен із Вас, шановні жителі Теплицької громади, може вкласти свою лепту у розвиток нашого краю.

 

Мова йде про обов’язковий, хоча й дуже простий крок – вимагати чек при купівлі акцизного товару. Який акцизний товар ми купуємо? Це алкоголь, тютюнові вироби, пиво. Купуючи цей товар, ми сплачуємо 5% акцизного податку, який закладений у вартості цього товару, а перераховувати його до бюджету громади повинні ті суб’єкти господарювання, які реалізують підакцизні товари в роздріб.

 

Кошти від акцизу надходять лише до місцевого бюджету. Тому саме акцизний податок впливає на збільшення надходжень до місцевої казни. При цьому він повинен відображатися у фіскальному чеку окремим рядком. Зрозуміло, якщо немає чеку – не сплачено податок, не наповнюється бюджет.

 

Враховуючи, що фактичними платниками акцизного податку в першу чергу є громадяни, які купують підакцизні товари, Теплицька селищна рада пропонує жителям громади долучатися і також самим контролювати сплату суб’єктами господарювання акцизного податку шляхом вимоги розрахункових документів (чеків) у продавців.

 

До прикладу, за 1 квартал 2021 року до бюджету Теплицької ТГ надійшло 128,5 тис.грн. акцизного податку. Майже 40% (або 51 тис.грн.) цього податку сплачено магазином «Наш Край». 7% (або 9 тис.грн.) сплатило ТОВ «Катран»  (це заправка) реалізовуючи лише цигарки і пиво.

 

В той же час від двох Теплицьких оптових баз, які реалізують підакцизні товари майже всім підприємцям колишнього Теплицького району надійшло лише 10,4 тис.грн. Магазини, які працюють в центрі Теплика в середньому сплачують 1,5-2 тис.грн. акцизного податку, магазини, які розташовані на «периферії» перераховують 2,5 – 3 тис.грн. Є й магазини, які за три місяці сплатили лише 10 гривень.

 

Тому, шановні друзі, купуючи підакцизну продукцію і беручи при цьому чек, Ви збільшуєте надходження не в «скарбничку» приватного підприємця, а в бюджет своєї громади.

 

Звісно, багато хто з покупців соромиться вимагати чек у продавця, багато хто не бачить у цьому потреби, проте кожен повинен усвідомити, що, окрім того, що це Ваша допомога громаді, це ще також і Ваш захист. Чек – це підтвердження здійснення платіжної операції, без його наявності Ви не зможете пред’явити підприємцю претензії у разі неякісної продукції.

 

Досить часто бувають ситуації, коли продавець категорично відмовляється надавати чек, в такому разі, покупець  має право згідно з Законом України «Про захист прав споживачів» написати заяву до Головного управління держаної податкової служби у Вінницькій області та до відділу Захисту прав споживачів Головного управління Держспоживслужби Вінницької області, в іншому випадку, просто відмовитись від покупок в магазині, який своєю діяльністю порушує норми законодавства. Варто зазначити, що у зв’язку зі змінами в Податковому кодексі, в деяких випадках можливе повернення  частини оплаченої суми покупцю.

 

Як перевірити дійсність отриманих фіскальних касових чеків?

Перевірити дійсність отриманих фіскальних касових чеків можна через електронний сервіс «Пошук фіскального чека», який знаходиться у відкритій частині Електронного кабінету, доступ  до якої здійснюється в режимі реального часу (24/7/365) без ідентифікації особи за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check

 

Для пошуку та перегляду фіскального касового чека необхідно ввести: фіскальний номер РРО, дату та час видачі чеку (для традиційних РРО). Перевірка чеку через електронний сервіс, встановлення достовірності його даних та факту передачі до ДПС, є запорукою захисту прав громадян як споживачів, а також запобіжником зловживань під час здійснення розрахункових операцій.

 

У разі невидачі чека або видачі недійсного чека під час продажу товарів чи наданні послуг, споживачі мають можливість звернутися до ДПС України за номером телефону 0800 501 007 (напрямок «4»), або ж написати скаргу на електронну адресу idd@tax.gov.ua.

 

Друзі! Кожна Ваша гривня, отримана від реалізації акцизного товару, вже завтра може інвестуватися в ремонт дороги, садочку чи школи, придбання апаратури в лікарню, озеленення населених пунктів громади і т. д. Нехтуючи своїм власним правом на чек, Ви зменшуєте можливість розвитку громади, збагачуючи недобросовісних підприємців.

 

ТОЖ  КУПУЮЧИ,  ВИМАГАЙТЕ  ЧЕК!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь