Теплицька селищна рада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Понад 230 заяв до суду та 87 тисяч попереджень отримали боржники за розподіл газу на Вінниччині

Дата: 12.02.2021 14:29
Кількість переглядів: 672

На 1 лютого поточного року АТ «Вінницягаз» до суду подано понад 230 заяв про стягнення заборгованості за розподіл газу. Досудові попередження отримали майже 87 тисяч боржників. Компанія вимушена вдаватися до крайніх заходів, адже заборгованість споживачів за доставку газу перевищила 43 млн грн.

70% усіх боргів припадає на побутових споживачів. Так, за надані послуги доставки газу на 1 лютого 2021 року побутові споживачі заборгували АТ «Вінницягаз» понад 30 млн грн.  Ще 13,3 млн. грн. недоотримало підприємство від підприємств, установ та організацій. З них 10,5 млн. грн. затримали в оплаті тепловики, 1,6 млн грн. -бюджетники.

Такий рівень оплат, та ще й в опалювальний період, загрожує енергетичній безпеці регіону, реалізації компанією функцій з доставки газу пів мільйона споживачів. Плата за розподіл – це кошти, необхідні для забезпечення технологічного процесу безперебійної та безпечної доставки газу мережами до кожного споживача, утримання газопроводів та обладнання, їх модернізації, ремонту та реконструкції, підтримки належного тиску газу тощо. За рахунок тарифних коштів функціонує аварійно-диспетчерська служба, здійснюється облік спожитого газу, повірка, ремонт та заміна лічильників, функціонування центрів обслуговування споживачів та ін.

«В період карантину компанія не застосовує штрафні санкції до боржників за прострочення оплати розподілу газу. Однак, стягнення заборгованих сум проводиться в судовому порядку. Часто споживачі гасять борг після отримання досудового попередження.» - пояснює комерційний директор АТ «Вінницягаз» Юлія Соколова.

За останні півроку компанією направлені боржникам близько 87 тис. досудових попереджень про необхідність погашення боргу. З них у січні-лютому поточного року надіслані понад 31 тис. попереджень. В 2020 році компанія подала 230 заяв до суду про стягнення заборгованості за доставку газу на загальну суму 317 тис. грн. З них уже винесено та виконуються понад 100 судових наказів на загальну суму 210 тис. грн. В поточному році претензійно-позовна робота з боржниками продовжується. Споживачам, які довели справу до суду, крім суми боргу за доставку газу доведеться також сплатити чималі судові витрати та виконавчий збір.

А ще накопичення боргів загрожує втратою субсидії. Компанія передає органам соціального захисту населення списки споживачів, що боргують більше трьох місяців. У разі не оплати такої заборгованості житлова субсидія не призначатиметься.

 «Вінницягаз» закликає усіх споживачів дотримуватись платіжної дисципліни, сплачувати послугу розподілу природного газу вчасно та не доводити справу до суду.

 

Довідка: Регіональна Газова Компанія - сервісна компанія, яка розробляє інноваційні та комплексні рішення для енергетичного сектора, орієнтовані на підвищення якості клієнтських обслуговування, модернізації галузі та впровадження європейських стандартів роботи операторів ГРМ. Під брендом РГК працює 20 газорозподільних компаній, в яких зайнято 38 тисяч фахівців. Вони обслуговують 250 тис. км газопроводів і більше 8 млн. споживачів газу.

 

 

За додатковою інформацією звертатися до

начальника управління зовнішніх комунікацій

Логінової Лариси Григорівни

+380432 27 80 92

+38 067 433 22 89

e-mail: press@vngas.com.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь