Теплицька селищна рада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформаційне повідомлення для суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

Дата: 12.02.2021 11:56
Кількість переглядів: 835

Фото без опису

ШАНОВНИЙ ПЛАТНИК ПОДАТКІВ

З метою надання інформаційної підтримки суб’єктам господарювання, на яких поширюється дія Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», та які мають намір використовувати/використовують ПРРО, ГУ ДПС у Вінницькій області повідомляє.

РРО чи ПРРО? Вибір за суб’єктом господарювання!

З 1 серпня 2020 року поряд з традиційними  РРО можна застосовувати програмні РРО.

Програмний РРО – це програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу.

Класичний  РРО - пристрій,  або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів. До класичних РРО відносяться:  електронний контрольно-касовий апарат,  електронний контрольно-касовий реєстратор, вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор, комп’ютерно-касова система, електронний таксометр, автомат з продажу товарів (послуг) тощо.

ГУ ДПС у Вінницькій області звертає увагу, що законодавством не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання наряду з класичним  РРО програмного РРО.

Тобто, суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або класичний), засобами якого здійснюється реєстрація розрахункових операцій відповідно   до вимог Закону України від 06.07.1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами.

У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість класичного РРО, реєстрацію класичного РРО необхідно скасувати.

Переваги програмних РРО  наступні:

- вільний вибір для суб’єкта господарювання

- відсутність посередників (еквайєра, ЦСО)

- відсутність експертизи для комерційних ПРРО

- пристосовність для будь-якого пристрою, що підтримує операційну систему Windows, Android

- онлайн реєстрація в контролюючому органі

- виключно електронний документообіг

- безкоштовність (програмне рішення ДПС).

Запропоновані ДПС безкоштовні програмні РРО («Фіскальний додаток пРРОсто» та «Програмний реєстратор розрахункових операцій» ) для завантаження  розміщені на вебпорталі служби у відповідному розділі банеру «Програмні РРО».

Яка послідовність дій має бути здійснена  суб’єктом господарювання для реєстрації та роботи програмного  реєстратора розрахункових операцій ?

Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій, повинен перебувати на обліку в територіальному органі ДПС. Також на обліку має  перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє  відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ, із змінами.

Для реєстрації ПРРО складається заява за формою № 1-ПРРО (форма J/F 1316602). Заява в електронній формі подається на фіскальний сервер засобами Електронного кабінету або засобами Єдиного вікна подання електронної звітності.

Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО.

Також для роботи ПРРО необхідно надати дані сертифікатів електронних підписів та/або печаток. Такі дані вносяться до Реєстру на підставі поданого суб'єктом господарювання в електронній формі Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифікату відкритого ключа (для повідомлень щодо сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО) (форма J/F 1391801). Таке Повідомлення подається згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 01.06.2020 № 261).

Для переведення ПРРО в фіскальний режим роботи проводиться відкриття робочої зміни на такому ПРРО шляхом формування та направлення на фіскальний сервер Повідомлення про відкриття зміни ПРРО (форма J/F 1316801) в електронному вигляді.

Для закриття робочої зміни формується фіскальний звітний чек/ фіскальний звіт за таку зміну і направляється на реєстрацію на фіскальний сервер.

На період відсутності зв'язку між ПРРО і фіскальним сервером проведення розрахункових операцій суб'єктом господарювання можливе  в режимі офлайн.

 

ГУ ДПС у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь