Теплицька селищна рада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

2 вересня - День закінчення Другої світової війни

Дата: 02.09.2020 17:14
Кількість переглядів: 3486

2 вересня 1945 року, в Токійській бухті на борту американського лінкора «Міссурі», було підписано Акт про беззастережну капітуляцію Японії, що ознаменувало завершення Другої світової війни – найкривавішої та наймасштабнішої війни в історії людства. Церемонія підписання акта тривала 20 хвилин. Від імені Радянського Союзу підпис поставив українець генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко.

Як відомо, Друга світова війна для України розпочалася 1 вересня 1939 року із німецьким вторгненням в Польщу. СРСР вступив в Другу світову 17 вересня 1939 року на боці нацистської Німеччини. В цей день радянські війська вступили в Польщу та окупували Західну Україну та Західну Білорусь. Нацистсько-комуністичний союз був зруйнований 22 червня 1941 року із німецьким вторгненням в СРСР. 7 грудня 1941 року Японія напала на американську військову базу Перл-Гарбор (Гавайські острови). Так Японія розпочала війну проти США та Великої Британії на Тихому океані і в Азії. Згодом війну США оголосили Німеччина та Італія. Після перемоги над нацистською Німеччиною, 9 серпня 1945 року, СРСР оголосив війну Японії.

Варто нагадати, що вихідці з України зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. На боці Об’єднаних Націй вони воювали у складі армій Великої Британії та Канади - 45 тисяч осіб, Польщі - 120 тисяч, СРСР - близько 6 мільйонів, США - 80 тисяч і Франції 6 тисяч, а також в самій Україні в лавах УПА перебувало до 100 тис. осіб.

Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло 2,8 млн українських військових і підпільників зі всіх сторін, 5,2 млн. цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу. Отже, безповоротні втрати України (українців та інших народів) склали 8 млн. осіб, ще 2,4 млн. склали втрати ненародженими. Матеріальні збитки становили 285 млрд. тогочасних рублів (40% загальносоюзних втрат). Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, 5,6 тис. мостів, 28 тис. сіл, 300 тис. господарств.

Сьогодні в Теплику вшанували пам'ять загиблих героїв та жертв нацизму з нагоди 75-ї річниці закінчення Другої світової війни.

З нагоди відзначення цієї дати, а також враховуючи вагомий внесок Українського народу у перемогу над нацизмом, голова райдержадміністрації Олег Побірський, голова районної ради Тетяна Сокотнюк, секретар Теплицької селищної ради Оксана Сторожук, поклали квіти до Меморіалу загиблим воїнам.

Пам'ятаймо тих, хто боровся за Україну тоді, шануймо тих, хто бореться за неї сьогодні.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь