Теплицька селищна рада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Помилки у правовостановлюючих документах

Дата: 13.05.2020 17:01
Кількість переглядів: 1285

На сьогоднішній день не втрачає своєї актуальності питання встановлення фактів належності правовстановлюючих документів, яке виникає внаслідок того, що прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження особи, що зазначені в документі, не збігаються з іменем, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або паспорті.

Перешкоди в переважній більшості виникають при необхідності оформлення майнових прав громадянина, при оформленні громадян на пенсію та в інших випадках.

Про те, як саме можна виправити помилку в документі та встановити факт його належності розповість Фахівець Теплицького бюро правової допомоги.

Правовстановлюючий документ – документ, який підтверджує права особи, зокрема, права власності на майно (державний акт на право власності на земельну ділянку, договір дарування, договір купівлі-продажу, свідоцтво на право власності тощо).

Також правовстановлюючими документами є, наприклад: архівна довідка про трудову діяльність на підприємстві та розмір оплати праці, довідка про поранення чи перебування у госпіталі у зв’язку з пораненням, трудова книжка, заповіт, страхове свідоцтво, ощадна книжка тощо.

Тож, як має вчинити особа, яка виявила таку невідповідність у правовстановлюючих документах?

Для виправлення помилки у правовстановлюючому документі існують два шляхи:

Перший, позасудовий порядок, коли особа, яка виявила невідповідність у правовстановлюючому документі звертається до підприємства, установи, організації, яка видала відповідний правовстановлюючий документ, з проханням виправити виявлену в ньому помилку.

Другий, у разі, якщо підприємство, установа, організація, яка видала цей документ, не може виправити допущену в ньому помилку і надала письмову відмову або ж така установа ліквідована та архівні документи не збереглися, громадянин має право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа особі.

Важливо! Заяви про встановлення факту належності особі вироку або рішення суду, квитка про членство в об'єднанні громадян, військового квитка, посвідчення до ордена або медалі, паспорта, чи свідоцтв, що їх видають органи реєстрації актів цивільного стану, та інших документів, що посвідчують особу, не підлягають розгляду, оскільки ці питання вирішуються органом, який видав документ.

Хто має право подати таку заяву?

Заяву про встановлення факту належності правовстановлюючого документа можуть подавати:

- власники правовстановлюючого документа, яким необхідно довести належність цього документа.

- спадкоємці власника цього документа для оформлення спадкових прав.

- інші особи, які мають інтерес у встановленні факту.

Куди подавати заяву?

Заява подається до місцевого загального суду за місцем проживання особи. В ній повинно бути зазначено:

1) який факт заявник просить встановити (факт належності особі правовстановлюючого документу) та з якою метою;

2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

3) докази, що підтверджують факт.

Крім того при подачі заяви до суду необхідно сплатити судовий збір у визначеному Законом України «Про судовий збір» розмірі - 0,2 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу, який станом на сьогоднішній день складає 420 грн. 40 коп.

Варто врахувати також положення ст.ст. 5, 8 Закону України «Про судовий збір» щодо пільг та можливості відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати.

Слід звернути увагу, що суд під час судового розгляду має встановити саме факт належності правовстановлюючого документу, а не факти, які підтверджуються цим документом. Судом лише встановлюється, що документ, виданий певній особі, в дійсності їй належить, але суд не вправі вносити виправлення у цей документ.

З метою отримання юридичних консультацій та роз’яснень, а також складення процесуальних документів, можна звертатися до  Теплицького бюро правової допомоги  за адресою: смт. Теплик, провулок Поштовий, 7.

Якщо потрібна безкоштовна юридична порада:

- звертайтеся за безоплатною юридичною консультацією до одного з центрів або бюро правової допомоги, адреси та номери телефонів яких можна знайти на сайті системи безоплатної правової допомоги за адресою https://legalaid.gov.ua/

- правову консультацію можна отримати за безкоштовним номером 0800 213 103

- за правовою інформацією заходьте на довідково-інформаційну платформу правових консультацій WikiLegalAid за адресою https://wiki.legalaid.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь