Теплицька селищна рада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звернення депутатів Теплицької селищної ради 7 скликання до Верховної Ради України

Дата: 03.03.2020 15:59
Кількість переглядів: 483

Фото без опису

 

З В Е Р Н Е Н Н Я

депутатів Теплицької селищної ради 7 скликання до

Верховної Ради України

   Сьогодні Україна стоїть перед вибором, який може докорінно змінити долю українських сіл та міст і всієї України загалом.

   Багато років питання зняття мораторію на продаж землі є каменем спотикання в українській політиці. Запровадження повноцінного ринку землі на сьогоднішній день є вимогою до України від міжнародних кредиторів.

   Земля є питанням національної безпеки країни і поспішні реформи щодо обігу сільськогосподарських земель проводити вкрай небезпечно. А враховуючи бойові дії на сході України, при відкритті ринку землі є ризик втрати територій.

   Окрім того, сьогодні в Україні відсутні ринкові механізми, які повинні допомогти у формуванні ціни на землю. Також, за умов відсутності захисту власності та інвестицій, а також гострого дефіциту грошових коштів, зокрема, й у вигляді кредитних ресурсів, єдине, до чого призведе право на продаж землі – це скуповування земельних паїв великими агрохолдингами, корпораціями та особами, які не завжди в законний спосіб оволоділи значними фінансовими ресурсами і готові купляти права на землю для отримання доходів від власності на цю землю.

   Одночасно, поспішний продаж землі створить великі проблеми для роботодавців у сільській місцевості. Сьогодні населення сільських районів і так втрачає економічну основу свого існування. А продаж землі змусить мільйони українських селян поповнити лави безробітних.

   Таким чином, наша країна в нинішніх умовах не готова до ринку землі ні в організаційному, ні у правовому, ні в економічному сенсі. 

   Нам належить зробити свій вибір між поспішним відкриттям ринку земель сільськогосподарського призначення і комплексною земельною реформою. 

    Згідно зі статтею 13 Конституції України земля та її надра в межах території України є об’єктами права власності Українського народу. Таким чином, це - виключно справа референдуму. 

   Враховуючи наведене, ми, депутати Теплицької селищної  ради, звертаємося до Вас з проханням недопущення поспішного відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення в Україні і вважаємо за доцільне:

    1. Продовжити до 1 січня 2025 року мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

   2. Продовжити та розширити, публічне, суспільне обговорення щодо впровадження ринку землі сільськогосподарського призначення.

   3. При напрацюванні нових законопроектів про ринок земель сільськогосподарського призначення врахувати наступні положення: 

   - право на купівлю сільськогосподарських земель повинні мати виключно громадяни України, фермерські господарства, юридичні особи, що мають статус сільгоспвиробника останні три роки, засновниками яких є громадяни України;

   - відкриття ринку землі в Україні повинно наступити з моменту завершення наповнення Державного земельного кадастру, реєстру прав на нерухоме майно, інвентаризації земель запасу і резерву та виправлення в публічній кадастровій карті України раніше допущених помилок у геометричних даних по земельних ділянках;

   - заборону права купівлі  сільськогосподарських земель іноземцями, особами без громадянства, а також юридичними особами, заснованими іноземцями;

  - заборону права купівлі іноземцями та юридичними особами, заснованими іноземцями, часток у юридичних особах-власників сільськогосподарської землі:

   - впровадження державного земельного банку для можливості викупу землі в державну власність;

  - розглянути можливість створення громадсько-урядової агенції (на зразок як у Франції), яка б контролювала та регулювала ринок землі та ефективність її використання.

 

  Від наших дій і рішень залежить майбутнє України.

 

Схвалено

на пленарному засіданні 8 позачергової сесії Теплицької селищної ради 21 лютого 2020 року


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь