Теплицька селищна рада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення

Дата: 25.05.2021 16:43
Кількість переглядів: 2426

Фото без опису

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» № 552-IX31 від 31 березня 2020 року скасовується мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Згідно положень даного Закону з 1 липня 2021 року розпочинається продаж земельних ділянок (паю). Покупцями можуть виступати лише фізичні особи (громадяни України). Продати земельну ділянку юридичним особам (створеним і зареєстрованим за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади, територіальні громади та держава )можливо буде лише з 1 липня 2024 року.

Оформлення договору купівлі-продажу повинно буде здійснюватись згідно із загальними вимогами Цивільного кодексу України  з урахуванням Земельного кодексу України. 

Згідно ч.7 ст.127 Земельного кодексу договір купівлі-продажу земельної ділянки підлягає нотаріальному посвідченню.

Віповідно до ч.2 ст.132 Земельного кодексу істотними (обов'язковими) умовами угод(договорів) об'єктом яких виступає земельна ділянка є:

а) назву сторін (прізвище, ім'я та по батькові громадянина, назва юридичної особи);

б) вид угоди;

в) предмет угоди (земельна ділянка з визначенням місця розташування, площі, цільового призначення, складу угідь, правового режиму тощо);

г) документ, що підтверджує право власності на земельну ділянку;

ґ) відомості про відсутність заборон на відчуження земельної ділянки;

д) відомості про відсутність або наявність обмежень щодо використання земельної ділянки за цільовим призначенням (застава, оренда, сервітути тощо);

е) договірну ціну;

є) права та обов'язки сторін;

ж) кадастровий номер земельної ділянки;

з) момент переходу права власності на земельну ділянку.

При укладенні договору купівлі-продажу необхідно дотримуватись правила переважного права на її придбання.

Відповідно до Земельного кодексу України покупець повинен відповідати вимогам для набувачів права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, у тому числі обмежень щодо загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що вправі набувати у власність одна особа. Така перевірка здійснюється з використанням відомостей. Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру та Єдиного державного реєстру юридичних-осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

До 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку. Оцінку буде проводити Держгеокадастр, яка складатиметься з аналізу грунтів за різними параметрами: склад, кліматичні умови, розміщення. Буде створена відкрита база даних з усією інформацією щодо нормативної грошової оцінки земель у різних регіонах. Розрахунки провадяться в безготівковій формі. Не допускається набуття права власності на земельні ділянки за відплатними договорами у разі відсутності у набувача права власності документів, які підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за рахунок яких набувається таке право.

Можна резюмувати, що до 1 липня 2021 року передати право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення (пай) за договором купівлі-продажу неможливо. Укладений до даної дати договір є нікчемним і не несе жодних юридичних наслідків.

Чітке дотримання законодавчих вимог укладення цивільно-правових угод, об'єктом яких виступають земельні ділянки (пай) є запорукою недопущення вчинення  шахрайських чи інших неправомірних дій по відношенню до власників земельної ділянки та набувачів (покупців).

За детальною інформацією та отриманням правової консультації можна звернутись до Теплицького бюро правової допомоги (смт.Теплик провул. Поштовий, 7 (1-й поверх, приміщення податкової), (04353) 2-23-58

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь