Теплицька селищна рада
Вінницька область, Гайсинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Порядок виправлення помилки у правовстановлюючих документах

Дата: 12.04.2021 16:52
Кількість переглядів: 4450

Фото без опису

Правовстановлюючим є документ, що підтверджує  наявність права особи, або є підставою для  виникнення такого  права.

Що являє собою помилка? Це невідповідність прізвища, імені, по батькові, місця і часу народження особи у документі,  дійсним прізвищу, імені, по батькові, місцю і часу народження, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Вирішення питання про внесення виправлень до документів, що мають  юридичне значення, чітко регламентуються  законодавством України.

Існує  два способи  внесення змін (виправлення): позасудовой та судовий.

Позасудовий -  для внесення змін особа щодо виправлення описок повинна звернутись до органу, що видав такий документ.  Зокрема, це стосується таких документів:

вирок або інше рішення суду, паспорт, військовий квиток, квиток про членство в об'єднанні громадян, посвідчення до ордена чи медалі, а також свідоцтва, що їх видають органи державної реєстрації актів цивільного стану. До відповідного органу подається заява про виправлення описки (помилки).

Умова! Помилка   вчинена з вини відповідного органу і причиною цього  не є наявність  цієї помилки в документах, що були підставою  видачі оспорюваного  правовстановлюючого документа . Інакше виникає необхідність  звернення до суду.

Внесення виправлень, перевидача документів згідно необхідних змін у них відбувається на безоплатній основі, в тому числі і виправлення описок у судових рішеннях (здійснюється без сплати судового збору).

Судовий — звернення до суду із  заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа. Розгляд даної категорії справ відбувається у порядку окремого провадження (Розділ IV ЦПК України).

Умова! Документ,  в якому встановлюється невідповідність,  підтверджує  факт,  що має юридичне значення; законодавство не передбачає іншого  порядку  встановлення таких  фактів; встановлення факту не пов’язано  із наступним вирішенням спору  про право.

За подання заяви про встановлення факту належності правовстановлюючого документа стягується судовий збір. Згідно  Закону України “Про судовий збір” щодо таких заяв ставка збору становить 0,2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого Законом України “Про Державний бюджет”. Станом на 1 січня 2021 року  (до 1 липня 2021 року)  прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2270 грн. Відповідно сума до сплати за подання заяви про встановлення факту належності становить 454 грн.

 

Шановні громадяни! Нагадуємо Вам, що в разі виникнення необхідності отримання юридичної консультації, складення процесуальних документів можна звернутись до Теплицького бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою пров.Поштовий, 7 (приміщення податкової, перший поверх), тел.(04353)2-23-58.

 

Єдиний всеукраїнський номер системи БПД  0 800 213 103

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь